4
GÖRÜNÜŞLERİ

Tolkien'in yazılarında orklar siyah kanlı, normal insan boyutlarında, çirkin ve kirli olarak tanımlanmışlardır.Açıkçası kafaları çalışmalarına rağmen , iradelerini kullanmayı beceremyen ırk olarak söyleyebiliriz.Orta Dünya'da yok etmekten başka amacı olmayan yakıp, yıkmaktan zevk alan , içlerinde iyiliğe dair en ufak bir kırıntı bile olmayan ırktır. 


YAŞAYIŞ BİÇİMLERİ
Karanlık Lordlarına olan bağlılıkları güçlü olmasına rağmen , liderleri öldükten sonra kendileri boşluktaymışçasına korkup , düşmanlarına kolayca yem olmuşlardır.Morgoth'un Ardadan sürgün edilmesinden sonra lidersiz kaldıkları için küçük gruplar halinde Dumanlı Dağlarda saklanmışlardır.Sauronun Orta Dünyaya geri dönmesi ile beraber tekrardan özgüvenlerini kazanarak , eski güçlerine dönüş sinyalleri vermişlerdir. Sauron'un Son İttifak Savaşında yenilmesiyle beraber hem sayıları çokça azalmış hemde tekrardan korkup saklanmışlardır.

Tolkien, orkları kendi içlerinde karanlık, kötü olarak saymamış , onları sadece Morgoth, Sauron , Büyücü Kral ve Saruman'ın amaçlarına ulaşabilmek için kullandığı araçlar olarak bizlere sunmuştur.




ORKLARIN TARİHTE OYNADIĞI ROLLER




YARATILIŞ VE İLK YILLAR
Orklar , Morgoth tarafından İlluvatarın ilk çocukları olan Elflerin , toprak ve balçıktan taklit edilmesiyle yaratılmışlardır.Ne zaman yaratıldıkları hakkında kesin bir bilgi yoktur. Lakin elflerin Ciuviénen gölü kıyılarında uyanmasından hemen sonra Morgoth'un saldırılarının başlaması sonucu Karanlık Çağ olarak söylenen Morgoth hakimiyetinde geçen yıllarda olduğu söylenebilir. Valar ve Melkor arasında yapılan Güçler Savaşından sonra Melkor ele geçirilir ve Mandos'un Salonlarına 3 çağ boyunca hapsedilir.Bu savaştan sağ çıkan orklar Angband'ın derinliklerinde saklanıp , çoğalarak (nasıl çoğaldıkları hakkında kesin bir bilgi yok) efendilerini yani Morgoth'u beklemişlerdir.Morgoth'un Orta Dünyaya geri döndükten sonra ( Artık Melkor olarak isimlendiriliyor) yeni orklar yaratıp , Beleriand'ı işgal eder.

Melkor'un ele geçirlip, tutsak edilmesi


İLK ÇAĞ

Morgoth'un birliklerinin temelini oluşturmuşlardır.

Battle of the Lammoth ilk çağda bulundukları ilk savaştır.Fingolfin tarafından yönetilen Noldor, orkları bozguna uğratmış lakin Figolfin'in en küçük oğlu Argon bu savaşta hayatını kaybetmiştir.

587 yıl süren ilk Beleriand savaşına (Birinci Mücevher Savaşı - the First Battle of Beleriand ) katılmak üzere Angband'da onbinlercesi yaratılmıştır.

Dagor Aglareb, Dagor Bragollach, Nirnaeth Arnoediad, Fall of the Falas ve son olarak War of the Wrath (Beleriand Savaşları) bulundukları savaşlardır.War of the Wrath (Öfke Savaşı) sonucu hayatını kurtarıp kaçan orklar Angmar dağları ve Ered Mithrin'de saklanmışlardır.

Lammoth Savaşı - Fingolfin'in Gelişi

İKİNCİ ÇAĞ

Sauron, Númenoreanların gelişen gücünden korkarak Mordor'u kendi toprakları olarak alır ve 1000 yılında Barad-dûr'u inşaa etmeye başlar.Bu yıllarda çok açık şekilde bellidir ki en önemli hizmetkarları orklardan oluşmuştur.

Orklar Sauron'ın en önemli birliklerini oluşturmalarına rağmen çok önemli rollerde bulunmamışlardır.Çünkü Sauron özgür ırkları hakimiyetine alabilmek için güç yüzüklerini , kurnazlığını , bilgeliğini kullanmıştır.

1700 yılında Elfler ve Sauron arasındaki savaşta karanlık gücün en büyük ve en önemli askerleri olarak karşımıza çıkarlar.Orklar bu savaşta sayıca fazla olmalarına rağmen Sauron, Elf ve Númenóreanlar tarafından mağlup edilmiştir.Bu savaşı kaybetmesine rağmen Sauron Dumanlı Dağların doğusunda hala en büyük güç olarak varlığını devam ettirmiştir.

Cücelerle yapılan savaşta Gundabad dağını (Dumanlı Dağlarda) ele geçirmişlerdir.

Son olarak , Son İttifak Savaşında Sauron'un ordusunun en büyük kısmını oluşturmuşlardır.

Son İttifak Savaşı - Gil Galad,Elrond,Elendil,İsildur(soldan sağa)


ÜÇÜNCÜ ÇAĞ

3.Çağ boyunca Angmar'ın Büyücü Kralı(Witch-King) ve Sauron'un ordularını oluşturan temel ırk olarak karşımıza çıkarlar.

1409-1974 yılları arasında gerçekleşen, birçok muharrebeyi barındıran Angmar Savaşında Cadı Kralın emrinde savaşmışlardır.

Dumanlı dağlarda yaşayan özgür orklar (Sauron ve ya Büyücü Kralın buyruğunda olmayan) ile cüceler arasında Azog (Dumanlı Dağlardaki orkların lideri) tarafından başlatılan savaşta yer almışlardır.Bu savaşta orklar savaşı kaybetmiş ve mağaralarına kaçmışlardır.Yine aynı orkların 3.çağ 2941 yılında Beş Ordular Muharrebesinde ortaya çıktıklarını görürüz.

Mordor orklarının Yüzük savaşları sırasında daha büyük savaşlara katıldığını görürüz. Pelennor çayırları savaşı bunlardan biridir.Bütün Mordor kuvvetlerinin yok edildiği savaş ise Battle of Morannon'dur. ( Battle of Black Gates - Kara Kapılar Savaşı )

Dol Guldur orkları ise Dol Guldur'un çöküşüne kadar Mirkwood'da kalmışlardır.


Pelennor Çayırları Savaşı Temsili Resmi


DÖRDÜNCÜ ÇAĞ VE SONRALARI

Yüzük savaşları sonunda Sauron'un ordularının yok edilmesine rağmen çok azımsanamayacak sayıda ork Dumanlı Dağlar altında yaşamaya devam etmiş ama çok büyük tehditler oluşturmamışlardır.


BİLİNEN ORKLAR


AZOG

Üçüncü Çağ 2480-2799 yılları arasında Moria'da yaşamış, orklara liderlik yapmıştır. 2790 yılında orklar ve cüceler arasında yapılan savaşı, Khazad-dûm'a gelen Thrór'un kafasını keserek başlatmıştır.Bu olaydan sonra Azog bütün cüceler tarafından düşman olarak görülmüştür.Nanduhirion savaşında (Battle of Azanulbizar) Dain Demirayak tarafından öldürülmüştür.

BOLG


Azog'un oğludur.Babasının ölümünden sonra liderlik vasfını 150 yıl boyunca Moria'da sürdürmüştür. 5 Ordular Muharrabesini yönetmiş ve bu savaşta Beorn tarafından öldrülmüştür.

BAZDMEG

Kayıp Öyküler kitabına göre Tuor'un Gondolin'in Çöküşünde öldürdüğü orklardan biridir.Tolkien 1917 yılında yazdığı çöküş hikayesini tam olarak düzeltmemiştir bu yüzden Sillmarillion'da da adı hiç geçmez.

GOLFİMBUL


Gram dağındaki(Dumanlı Dağlarda bulunur) orkların lideridir.Shire'ı işgal eden orkları komuta etmiştir. Üçüncü Çağ 2747 yılında Yeşil Çayırlar savaşında Bandobras Took tarafından kafası kesilerek öldürülmüştür.

Yeşil Çayırlar Savaşı

GORBAG
Minas Morguldaki orkların lideridir..Shagrat tarafından Cirith Ungol kulesinde öldürülmüştür.Kralın Dönüşü filminde ise Frodoyu kurtarmak için gelen Sam tarafından öldrülmüştür.

GORGOL

The Butcher ( Kasap ) olarak da bilinen , ilk çağda yaşamış ork reyisidir.Tarn Aeulin'de Barahir'i öldürüp.Barahir yüzüğünü ele geçirmiştir.Daha sonraları Barahir'in oğlu Beren tarafından öldürülmüş ve yüzük geri alınmıştır.

Barahir Yüzüğü

GOTHMOG

Büyücü Kralın sadık kumandanıdır.Kitaplarda hangi ırka ait olduğu belli olmamakla beraber Haradrim, ork, esterling hatta ölümsüzlerden olma ihtimali vardır.Yine Kralın Dönüşü filminde tek gözlü,tek kulaklı,çarpık ağızlıve tek burun delikli olarak resmedilmiştir.Ayrıca Minas Morgul vekilidir.






Yorum Gönder

  1. bu tür yazıları okumayı cok severim budagüzel olmuş

    YanıtlaSil
  2. Tam bir fantastik havada olmuş yazı . Nasıl bir tipleri var orkların Bunları derbi maçına götürücen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öncelikle yorum icin teşekkür ederim :)
      Orkları maçlarda görmeyi cidden isterdim :D :D

      Sil

 
Top